Injeq tekee sokeista pistoista historiaa

Tarinamme alkaa visiolla neulasta, joka avustaa lääkäriä kertomalla itse oikean pistokohdan.

Tietyissä tilanteissa lääkäri joutuu tekemään potilaalle niin kutsutun sokean piston, jolloin piston lopullista kohdetta ei näe. Haastavia toimenpiteitä ovat varsinkin selkäydinnestepunktiot, joissa ei saa osua ympäröivään hermoon eikä verisuoniin.

Kyse on millintarkasta työstä, eikä lääkäri ei voi olla koskaan täysin varma siitä, missä neulan kärki on.

Väärään paikkaan osuvat pistokset voi aiheuttaa kivun lisäksi merkittäviä vaurioita ja äärimmäisessä tapauksessa potilas voi jopa menehtyä. Entä jos pistoissa voisikin käyttää neulaa, jonka kärki kertoisi täsmälleen missä kohdassa se on?

Tähän näennäisen yksinkertaiseen kysymykseen DI, erikoishammaslääkäri Katja Paassilta sekä erikoislääkäri, erikoishammaslääkäri, professori Riitta Seppänen-Kaijansinkko ja TkT, professori Jari Hyttinen alkoivat visioida ratkaisua vuonna 2003.

Tekniikan alan ja lääketieteen poikkitieteellisten taustojensa ansiosta he tiesivät, että elimistön erilaiset kudokset ja rakenteet johtavat sähköä eri taajuuksilla hieman eri tavalla. Tätä ihmiskehon kudosten sähkönjohtavuutta kutsutaan bioimpedanssiksi. Syntyi ajatus: olisiko sen avulla mahdollista tunnistaa milloin neulan kärki on oikeassa kohdassa pistoa varten?

Tämän oivalluksen pohjalta ja yli viidentoista vuoden uraaurtavan tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntyi Injeqin älyneula. Se on maailman ensimmäinen injektioneula, joka tunnistaa pistoksen kohteen luotettavasti.

Älyneulan ensimmäinen kaupallistettava sovellus on suunniteltu yhteistyössä syöpälääkärien sekä lastenlääkärien kanssa erityisesti lasten ja nuorten leukemian hoitoon. Leukemiahoitojen aikana tehdään kymmeniä pistoja selkäydinnesteeseen, sillä potilailta otetaan useita selkäydinnestenäytteitä ja annetaan syöpäsoluja tappavaa ainetta selkäydinkanavaan.

Ne ovat haastavia pistoksia, joissa on tärkeää varmistaa, että neulaa ei työnnetä liian pitkälle ja osuta verisuoneen. Jos niin käy, veressä olevat syöpäsolut voivat päästä leviämään selkäydinkanavan kautta keskushermostoon. Jokainen pistokerta sisältää merkittäviä riskejä pienen potilaan terveydelle. Älyneulan kykyä tunnistaa selkäydinneste on tutkittu useissa kliinisissä kokeissa. Parhaillaan meneillään on tutkimus, jossa tutkitaan piston onnistumista ensiyrittämällä.

Injeqin älyneula on suunniteltu lääkäreille kliinisessä käytössä mahdollisimman helpoksi ja yksinkertaiseksi käyttää. Kun neulan kärki on selkäydinkanavan kohdalla se tunnistaa selkäydinnesteen. Tällöin siihen kytketty mittalaite antaa lääkärille merkkiäänen, helpottaen tämän ns. sokeaksi pistoksi kutsutun toimenpiteen onnistumista huomattavasti.

Injeq tuo uuden turvallisuuden standardin pistämiseen – sekä potilaille että lääkäreille.

Tiedote osakkeenomistajille / Notice to shareholders

TIEDOTE INJEQ OYJ:N OSAKKEENOMISTAJILLE NOTICE TO SHAREHOLDERS OF INJEQ PLC
Read more »

News release on April 12, 2024

The share issue of Injeq Plc. ended on April 5, 2024, and the investment round did not achieve the goals […]
Read more »

Information to shareholders, March 22nd, 2024

Injeq has started a share issue. The maximum of the financing round is set at €3,000,000. If the €2,000,000 goal […]
Read more »

Injeq webinars by Dr Sauli Palmu and Dr Harri Sievänen

Injeq webinar videos are now available! Welcome to participate in Dr. Sauli Palmu’s lecture “Lumbar punctures in pediatric hemato-oncology” (part […]
Read more »

New distributor agreement with “GENFAX SRL”

We are pleased to announce that GENFAX is appointed as INJEQ’s exclusive distributor in Romania. We are confident that our […]
Read more »

Injeq webinar today, Thursday Feb 22nd, 2024

Welcome to the webinar “Innovation in lumbar punctures” on February 22nd, 2024, at 7:00 pm (Madrid time Zone)   Lecturers […]
Read more »