Mitä jos lääkärillä olisi käytössään neula, joka tunnistaisi itse täsmälleen oikean pistokohdan? Tästä visiosta alkoi Injeqin uraauurtava kehitystyö, jonka lopputuloksena on maailman ensimmäinen lajiaan oleva älyneula.
Älyneulaa on kehittänyt vuodesta 2003 lähtien Injeqin poikkitieteellinen tiimi, jossa yhdistyy vahva lääketieteen ja tekniikan alan osaaminen. DI, erikoishammaslääkäri Katja Paassilta sekä erikoislääkäri, erikoishammaslääkäri, professori Riitta Seppänen-Kaijansinkko ja TkT, professori Jari Hyttinen tiimeineen ovat tehneet innovatiivista pioneerityötä biompedanssiin perustuvan mittaustekniikan kehittämiseksi.
Laitteen aivan ensimmäinen prototyyppi valmistettiin tavallisesta apteekin yleisneulasta ja elektroniikkaliikkeestä ostetuista komponenteista. Ensimmäiset koepistot Katja Paassilta teki kotonaan gelatiinista tekemiinsä hyytelökudoksiin.
Nyt kaksi vuosikymmentä myöhemmin älyneula ja siihen kytketty mittauslaite sisältävät pitkälle kehittynyttä teknologiaa sekä ainutlaatuisen mittausmetodin, jossa sensorit ja koko mittauskonfiguraatio on saatu toteutettua neulan kärkeen.
Kärjen elektrodit syöttävät neulaa ympäröivään kudokseen pienen määrän virtaa. Kudosten sähkönjohtavuutta usealla eri taajuudella huipputarkasti mittaava mittalaite tunnistaa, milloin neulan kärki on täsmälleen oikeassa pistokohdassa. Tällöin laite antaa lääkärille äänimerkin.
Mittalaitteella voidaan kiinisissä tutkimuksissa ja opetuskäytössä kerätä myös neulan tuottamaa dataa, jolloin koko pistoproseduuria voidaan tarkastella jälkikäteen.
Injeqin älyneulan ensimmäinen kaupallistettava sovellus on kehitetty yhteistyössä syöpälääkärien ja lastenlääkärien kanssa erityisesti lasten ja nuorten leukemian hoitoon. Leukemiahoitojen aikana tehdään kymmeniä pistoja selkäydinnesteeseen, sillä potilaille otetaan useita selkäydinnestenäytteitä ja annetaan syöpäsoluja tappavaa ainetta selkäydinkanavaan.
Injeqin älyneulaa testataan parhaillaan Suomessa kolmessa yliopistollisessa keskussairaalassa leukemiapotilaille. Kliininen tutkimus, jossa pistoja on tehty kliinisissä kokeissa jo yli 140 kappaletta on edennyt hyvin.
Lääketiede on ottanut valtavia kehitysaskeleita viimeisen 100 vuoden aikana, mutta kuitenkaan pistoksiin käytettävät neulat eivät ole kehittyneet samassa ajassa juuri lainkaan. Injeq tuo neulat ja pistojen turvallisuuden viimein tälle vuosituhannelle.